Je voelt je verantwoordelijk en zegt al snel dat jij het wel doet (dan gebeurt het tenminste goed). Je hebt hoge standaarden, bent misschien wel een beetje een perfectionist, maar vindt het toch verbazingwekkend (en lastig) dat anderen er vaak niet hetzelfde over denken. Ondanks de beste bedoelingen levert dit vaak teleurstelling en frustratie op. Hoe komt dat toch?

Jij wilt dingen graag goed doen en snapt niet dat anderen zo nonchalant met dingen om kunnen gaan. Bewust of onbewust zie je hoe iets kan zijn, je hebt een ideaalbeeld voor ogen. Je wilt de wereld in het klein of in het groot een stukje beter en mooier maken. Misschien heb je jezelf nooit zo gezien, maar dit is wat het is: je bent een idealist. Dat lijkt misschien op een perfectionist, maar is echt iets anders.

Te streng

Als idealist streef je niet per se naar perfectie, maar naar het Goede, het Ware en het Schone. Je geniet van schoonheid en dat is wat anders dan perfectie. De idealist kent echter een valkuil: in je streven naar een zo ideaal mogelijke situatie kun je jezelf opjagen voorbij wat gezond voor je is. Je bent (te) streng voor jezelf en anderen. De ideaalbeelden die je voor je ziet zijn namelijk niet altijd even goed haalbaar, of realistisch. Dan mag je genoegen nemen met een iets minder ideale situatie, en dat is lastig (ja, ik spreek uit ervaring). Daarin lijk je dan wel weer op een perfectionist, die vindt genoegen nemen met minder ook lastig. En misschien gaan die twee ook wel een beetje hand in hand.

Niet te winnen

Het ideaalbeeld wordt een dwangbuis waar je aan móet voldoen als je niet oppast. Of je wilt of niet. Niets zeggen van een fout die wordt gemaakt, hoe triviaal ook? Je lijkt niet anders te kunnen dan er wel iets van te zeggen. Accepteren dat de werkelijkheid niet zo mooi is als je wilt, lijkt een onmogelijke opgave. Je bent in een constant gevecht verwikkeld met de realiteit, je wilt dat het anders is dan het is. Dat gevecht is echter onmogelijk om te winnen. Het leidt alleen maar tot teleurstelling en frustratie. Of een burnout. Dodelijke vermoeidheid.

Ideale situatie

Gelukkig is er ook goed nieuws. Je kunt leren om je idealen na te streven zonder er aan onderdoor te gaan. Om te doen wat jij belangrijk vindt en ervan te genieten, zonder de frustratie en het opgejaagde gevoel dat je zo goed kent. Je mag naar binnen kijken en ontdekken wat het in jou is dat jou zo over de kling jaagt. Wat ervoor zorgt dat je verdrietig, boos of teleurgesteld wordt als dat ideaal dat je voor je ziet maar niet bereikt wordt. De oplossing ligt in jezelf. Je hoeft hem alleen maar te vinden. Een ontspannen idealist, dat is pas de ideale situatie!

 

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!