Er zijn een heleboel natuurwetten, van sommige zijn we goed op de hoogte, bij andere staan we misschien nooit echt stil. Wat is een natuurwet nu eigenlijk? Het is ‘iets’ dat altijd geldt, overal en voor iedereen, dus niet alleen nu, maar ook 1000 jaar geleden en over 500 jaar. Een natuurwet is universeel en volgt een vast patroon.
Het heeft weinig zin om te vechten tegen een natuurwet. Het is iets dat je gewoon moet accepteren, net als de zwaartekracht. En toch gebeurt het regelmatig dat je je verzet tegen een natuurwet. Denk maar eens aan de keren waarop je steeds weer hetzelfde deed en gefrustreerd was omdat je steeds hetzelfde resultaat kreeg. De natuurwet die hier van toepassing is, zou je kunnen formuleren als: als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Het is de wet van oorzaak en gevolg.
Ander de schuld geven
Als deze natuurwet aan het werk is, zie je vaak dat mensen anderen de schuld gaan geven. ‘Als …. nou maar eens niet zo koppig was, dan…’ of ‘Als de situatie anders was, dan zou het zeker beter gaan’. In bedrijven leggen de medewerkers vaak de schuld bij de leiding ‘zij weten totaal niet wat er hier écht speelt’ en de leiding legt de schuld bij de medewerkers ‘ze zijn ongemotiveerd’. Partners vinden dat de ander moet veranderen, dan komt het allemaal goed met de relatie. En zo zit je gevangen in een patroon dat zich jarenlang kan herhalen. Zo lang je elkaar de schuld blijft geven, zal er niets veranderen. Er verandert pas iets als iemand uit het patroon weet te breken.
Kijk naar jezelf
Hoe je uit het patroon kunt breken? Door het enige te doen wat je meestal juist niet doet: naar jezelf kijken. Kijken wat jij kunt doen om een ander resultaat te krijgen. Op het moment dat je jezelf die vraag stelt, is het antwoord heel makkelijk: andere actie ondernemen. Stoppen met die ander(en) de schuld te geven. Vanuit een andere invalshoek nieuwe mogelijkheden vinden om de situatie aan te pakken. Zien wat er in jezelf de boel blokkeert of frustreert.
In beweging
Het mooie is dat je op zo’n moment iets in beweging zet, ook al is het maar een heel klein beetje. En zodra dat gebeurt, weet je met zekerheid dat je ook een ander resultaat krijgt. Wat zet jij vandaag in beweging?