We zijn vaak bang voor onze eigen groot(s)heid, Marianne Williamson schreef het al. Ongewild en onbedoeld zijn we daardoor meesters geworden in het klein maken en houden van onszelf. Jezelf klein maken gebeurt op veel meer manieren dan je voor mogelijk houdt, weet ik uit eigen ervaring.
Daarom noem ik er maar eens even een paar: zomaar je tijd weggeven, alsof jouw tijd minder belangrijk is dan die van een ander. Steeds maar twijfelen of je ‘het’ wel kan, wat dat het dan ook moge zijn. Afkeurend in de spiegel kijken. Nare grapjes over jezelf maken of met weinig respect over je lijf praten. Dikke pens/kont/heupen, zwabberarmen, rimpelkop, vetkwabben, lelijke vingers…
Vrouwonvriendelijk
Ook je eigen kwaliteiten downsizen, jouw talenten afdoen als onbelangrijk, complimenten niet echt in ontvangst nemen. Je niet uitspreken, je gevoel niet serieus nemen, je weerstand niet voor vol aanzien, maar labelen als ‘lui’ of ‘onwillig’. Niet vertrouwen op je intuïtie, jezelf afhankelijk opstellen van het oordeel van anderen, niet het salaris of uurtarief durven vragen dat passend is voor wat je doet. Lachen om vrouwonvriendelijke grapjes (als je een vrouw bent). In verkleinwoorden over jezelf of je werk praten (‘mijn bedrijfje’).
Er kan nog meer bij
Dacht je dat we er al waren? Nee hoor! Er kan nog meer bij. Geen geld uit willen geven aan jezelf, geen tijd nemen voor wat jij belangrijk vindt, zuinig zijn uit angst. Gul zijn uit angst. Bang zijn voor straf (‘nu zal er wel iets slechts gebeuren’), je schamen voor wat je wel of niet leuk vindt, niet kunnen aannemen of ontvangen. Je eigen to do’s opzij schuiven als iemand met een vraag komt. Accepteren dat anderen je rot behandelen. Doen alsof je niets weet. Slecht over jezelf denken. Wat anderen zeggen hoger aanslaan dan wat je zelf ergens van denkt. Talenten labelen als een valkuil. Je eigen daadkracht en inzet noem je dan drammerigheid. Je enthousiasme adhd. Je punctualiteit doe je af als ‘mierenneukerig’.
Ware grootte
Steeds op je eigen rem gaan staan, hoort ook in dit rijtje thuis. En dingen die je klein houden positief herwaarderen. Over je heen laten lopen noem je behulpzaamheid, je niet uitspreken ‘de lieve vrede bewaren’ en je eigen tijd en taken niet serieus nemen heet dan flexibel. Jezelf klein houden kan op 1001 manieren. Misschien ken je er zelf ook nog wel een paar. We hebben het geleerd en geperfectioneerd, maar misschien is het tijd om alles wat je klein houdt van je af te schudden. Jezelf toe te staan je ware grootte aan te nemen. De wereld heeft mensen nodig die op durven staan en hun talenten gebruiken.