Goede voornemens: je bent enthousiast begonnen, maar op een of andere manier komt er van alles tussen. En opeens ben je twee maanden verder waarin je niets gedaan hebt. Deze keer wilde je het écht. Waarom lukt het je dan niet die goede voornemens vol te houden? Voor je er aan begint, is het daarom belangrijk te weten in welke valkuilen je kunt trappen.
Als je het moeilijk vindt je voornemens uit te voeren, stel jezelf dan drie belangrijke vragen:
- Is het nu de juiste tijd om dit te doen of vraag ik teveel van mezelf?
- Heb ik een bewuste keuze gemaakt om hiermee aan de slag te gaan en heb ik daarmee alle achterdeuren, smoezen en excuses bij voorbaat de mond gesnoerd?
- Welke praktische dingen kan ik doen om het makkelijker te maken aan de slag te gaan?
Te snel
Soms willen we te veel of niet het juiste en zijn we niet realistisch. Dan willen we te snel, terwijl we daar nog helemaal niet zijn. Moeten we misschien eerst nog iets anders doen, waar we in de haast overheen gekeken hebben. Je kent misschien het gezegde ‘hardlopers zijn doodlopers’. Te snel willen gaan brengt je niet het gewenste resultaat. Daarom is het belangrijk om eerlijk te zijn naar jezelf of dit echt het juiste moment is. Als je te snel wilt, jezelf overvraagt of eigenlijk nog een tussenstap te nemen hebt, weet je dat je je verwachtingen én je voornemens bij moet stellen.
Achterdeurtjes
Soms willen we iets, maar hebben we geen absoluut besluit genomen. ‘Dit ga ik doen, no matter what’. Aangezien er in ons veel verschillende ‘personages’ huizen (denk bijvoorbeeld aan het kleine kind, de criticus, de professional), is er altijd wel eentje die er geen zin in heeft en gebruik maakt van een achterdeurtje. Besluiten om A te gaan doen, betekent vaak dat er bij B, C of D ook iets verandert. Als je gezonder wilt leven (A), dan betekent het ook iets voor die doordeweekse zak chips (B), hoeveel je beweegt (C) en hoe laat je naar bed gaat (D). Het is belangrijk om die consequenties te overzien en die mee te nemen in het besluit. ‘Ik wil gezonder leven en dat betekent dat ik doordeweeks geen chips meer eet, een lunchwandeling maak en op tijd naar bed ga.’ Zorg dat je je achterdeurtjes kent en ze meeneemt. Wanneer je dan heel helder en duidelijk je besluit neemt, weten al die personages dat er geen ontkomen aan is. Het gaat nú gebeuren!
Doen
En dan is het nog een kwestie van het praktisch regelen en doorzettingsvermogen. Doen. Wil je iedere dag een half uur mediteren? Maak er tijd voor in je agenda. Vaker sporten? Plan het in. Regelmatig de stilte opzoeken? Creëer die momenten. Bedenk wat jij nodig hebt om je voornemen te laten slagen. Op een ander tijdstip boodschappen doen misschien. Dingen samen doen als stok achter de deur. Een wekker zetten om je ergens aan te herinneren. Wat het ook is, regel het voor jezelf. Succes!