De appel valt niet ver van de boom. Soms is het overduidelijk van wie ik wat heb: mijn bruine ogen heb ik van m’n vader en ik houd net als mijn moeder niet van spelletjes. Het is echter niet altijd zo zichtbaar. Ontdek het verhaal van jouw familie!
Je familie en je voorouders hebben meer invloed op je dan zo met het blote oog waar te nemen is. En dan heb ik het niet over je opvoeding, maar over wat er in het DNA van je familie zit en wat je ongemerkt meekrijgt. Familiegeheimen, maar ook dingen waarover gewoon niet gesproken werd. De systemen waar je mee verbonden bent, zijn van betekenis voor jouw leven. Dat begint met je gezin van herkomst, je familie, maar ook het bedrijf waar je werkt. De eerste die hier aandacht voor vroeg was Bert Hellinger, een Duitse psychotherapeut.
Universele principes
Uit zijn onderzoek bleek dat in elk systeem, ongeacht cultuur of land, drie principes belangrijk zijn:
1) iedereen hoort erbij en heeft zijn eigen plek
2) er is een bepaalde ordening binnen elk systeem die heeft te maken met wanneer je het systeem binnenkomt (oud versus jong, geboren binnen de familie of aangetrouwd)
3) er moet een balans zijn in geven en nemen
Hoe het misgaat
Als er met deze drie principes gerommeld wordt, dan gaat het mis binnen een systeem. Stel je voor: de broer van je moeder heeft zelfmoord gepleegd. Vanwege schaamte en verdriet is dit nooit goed verwerkt binnen de familie en wordt het doodgezwegen. Zo ontstaat er een disbalans bij het eerste principe, want de broer hoort er eigenlijk niet meer bij. Het familiesysteem zoekt naar evenwicht. Vaak zie je dan dat iemand uit het familiesysteem (misschien jijzelf wel) dit evenwicht onbewust probeert te herstellen. Dit uit zich op verschillende manieren. Van relatieproblemen tot problemen op het werk. En van lichamelijke klachten tot problemen met je geestelijke gezondheid.
Te weinig thuis
Onbewuste loyaliteit is ook een mooi voorbeeld van hoe je aan je familie verbonden kunt zijn; dit heeft te maken met het derde principe: je geeft meer dan je neemt. Stel, je opa is een echte mannen-man en van een gezinsleven moet hij niet zoveel hebben, ook al heeft hij een vrouw en drie kinderen. Je vader is voor zijn werk veel op pad en heeft ook weinig aandacht voor zijn gezin. Jij bent van plan het anders te doen, maar toch klaagt je vrouw dat je weinig thuis bent. Onbewust wil je trouw blijven aan de mannelijke lijn van het gezin. Het zomaar heel anders doen, voelt aan als verraad. Pas als je je bewust bent van dit principe, kun je de keuze maken om je in dit opzicht los te maken van je familie en je eigen weg te gaan. Daarvoor is het echter eerst nodig om je bewust te worden van deze patronen.
Familiegeheimen
Je ziet: familiegeheimen en gewoontes binnen het systeem kunnen heel veel invloed uitoefenen op de verschillende generaties. De resultaten die behaald worden door naar het verhaal van je familie te kijken, zijn fascinerend. Systemisch werk, ook wel (familie)opstellingen genoemd, helpt je om dieper in dat verhaal te duiken, bewust te worden van wat er speelt en knopen te ontwarren die zijn ontstaan doordat er een disbalans is ontstaan binnen bij (een van) de drie universele principes.