Elfde stap reis van de held *: we zijn er bijna, maar nog niet helemaal. ‘Dood en wederopstanding’ heet de een na laatste stap ook wel. De held wordt getest of hij echt wat geleerd heeft sinds zijn oproep tot avontuur, is hij desnoods bereid om voor zijn principes te sterven? Deze stap is het uur van de waarheid.
Ik beleef regelmatig een ‘uur van de waarheid’. Ga ik deze opdracht doen, waarvoor ik mijn principes op z’n minst een beetje geweld aan moet doen of niet? Ga ik voor snel geld verdienen of blijk ik trouw aan mijn droom en ga ik door op de ingeslagen weg?
Puntje bij paaltje
Bij deze stap komt puntje bij paaltje. Nú kun je laten zien wat je opgestoken hebt van je reis. Waar je zelfkennis, de crisis en het afscheid nemen van zaken toe geleid hebben. Hoe zit dat bij jou? Doe je echt waar je blij van wordt? Doe je de dingen waarvan je voelt dat ze écht kloppen, dat ze bij jou passen? Welke redenen heb je om toch voor zekerheid, omgeving of gemak te kiezen in plaats van voor wat je belangrijk vindt, wat je echt wilt en waar je van droomt? Misschien is het angst voor het onbekende, onzekerheid over je eigen kunnen of … nou ja, vul zelf maar in. Wat probeer je nog mee te smokkelen dat niet echt bij jou hoort?
Ga de confrontatie aan
Wel eens van RET gehoord, de rationeel emotieve therapie? Deze vorm van cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat je gedrag gestuurd wordt door de manier waarop je over een bepaalde situatie denkt. Als je ’s avonds alleen over straat loopt en je ziet twee mensen in een donker portiek staan, dan kun je denken dat het een verliefd stelletje is, maar je kunt ook denken dat het twee jongens zijn die straks tevoorschijn springen om jou van je portemonnee af te helpen. Je begrijpt dat deze verschillende gedachten een verschillend gevoel bij je oproepen en dus waarschijnlijk ook ander gedrag. Een voorbeeld: als je bang bent dat het lang duurt voordat je een volgende (leuke) opdracht krijgt als freelancer, kan het makkelijk voorkomen dat je ingaat op het eerste beste aanbod dat je krijgt, terwijl dat eigenlijk een klus is waar je niet blij van wordt of waar je je principes of je droom even voor opzij moet zetten. In plaats daarvan zou je ook de confrontatie met je angst en onzekerheid kunnen aangaan, samen met RET.
Vragen stellen
Dat doe je door jezelf vragen te stellen.
– Vraag jezelf dan eens of het waar is, of je het kunt bewijzen of wat dat voor jou betekent.
– Je kunt jezelf ook vragen hoe realistisch deze gedachten zijn.
– Wat zou er gebeuren als het echt zo was? Wat is het ergste dat er dan gebeurt? En welke mooie dingen kunnen er dan gebeuren?
Andere vragen die je jezelf kunt stellen, zijn:
– Als je dat blijft denken, hoe voel je je dan?
– Wat gebeurt er als je zo denkt?
– Wat zijn voor jou de voordelen om zo te denken?
Verstand versus gevoel
Als je rationeel naar je emoties kijkt, zien ze er soms heel anders uit. Zomaar op je gevoel afgaan, is niet per definitie een goed idee, omdat je gevoel niet altijd hoeft te kloppen. Door jezelf wat vragen te stellen lukt het je tóch voor jouw waarheid te gaan en je niet te laten leiden door dat laatste restje angst. Zo overleef je die deze elfde stap in de reis van de held wel. Op naar de beloning aan het einde van de reis!
Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!
* volgens het reisschema dat Mieke Bouma beschrijft in ‘Storytelling in twaalf stappen’