Films, boeken, sprookjes: als je goed kijkt, zie je veel overeenkomsten in hoe de verhalen zijn opgebouwd. Er is een held en er gebeurt iets waardoor zijn of haar leven volledig op z’n kop wordt gezet. De held moet vervolgens iets of iemand zien te overwinnen voordat hij (als het goed is) zegevierend huiswaarts keert. In de komende berichten neem ik je mee op reis met de held*. Nu de eerste stap in de reis van de held.

Ik heb het wel zo mooi over de held, maar wie is de held eigenlijk? De held is de hoofdpersoon van het verhaal, soms niet eens zo heel heldhaftig eigenlijk. Neem in deze serie over het wel en wee van de held gewoon jezelf als hoofdpersoon. Waarschijnlijk beschouw je jezelf niet elke dag als held, dus dit is weer eens iets anders!

De held

Hoe bevalt dat eigenlijk, jezelf neerzetten als held? Als ik hier zo achter mijn laptop hardop zeg ‘Ik ben de held van mijn verhaal’, dan krijg ik opeens het gevoel dat ik onoverwinnelijk in een harnas op een paard rond galoppeer. Best leuk om me zo te voelen, want op de rug van dat paard is er geen plek voor onzekerheid of twijfel. Ik ben de held! Hmmm… misschien moet ik dat eens wat vaker tegen mezelf zeggen. Hoe zit dat met jou?

Er knaagt iets

De meeste verhalen beginnen relatief rustig, op een gewone dag, op een gewoon moment. Dat is de eerste ‘stap’. Je ziet hoe het dagelijkse leven van de held eruit ziet en maakt kennis met de mensen om hem heen. Toch zie je vaak al dat er iets staat te gebeuren of zou moeten gebeuren: het leven is saai en voorspelbaar of de held zou eigenlijk iets anders willen. Er knaagt iets. Heel veel mensen zitten in deze fase van het verhaal, soms wel tien, twintig jaar. Ze zijn ingeslapen, hun leven kabbelt voort en ze negeren dat stemmetje dat zich afvraagt of dit nou alles is.

Droomleven

Leid jij het leven dat je wilt, waar je vroeger van droomde? Woon je in je droomhuis, kun je je geen leuker werk bedenken en zou je werkelijk niets kunnen verzinnen wat je anders zou willen? Of toch… Hoe lang druk jij dat knaagdiertje in je hoofd al de kop in? Wacht maar… bij sommige mensen duurt het wat langer dan bij anderen, maar de volgende stap is de oproep tot avontuur. In het volgende bericht zien we wat dat betekent.

Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje als je hier verder over door wilt praten. Tot snel!

* volgens het reisschema dat Mieke Bouma beschrijft in ‘Storytelling in twaalf stappen’