Als je niet kunt geloven dat je ooit tien kilometer hard zult lopen.
Als je niet kunt geloven dat je ooit van dat kritische stemmetje afkomt.
Als je niet kunt geloven dat je ooit van jezelf zult houden.
Als je niet kunt geloven dat je een huis vindt waar je je thuis voelt.
Als je niet kunt geloven dat je ooit gelukkig zult zijn.
Als je niet kunt geloven dat zo’n baan voor jou weggelegd is.
Als je niet kunt geloven dat je opnieuw kunt beginnen.
Als je niet kunt geloven dat een kleine stap ook resultaat brengt.

Geloof het of niet, maar begin bij het kleinste wat je wel voor waar durft aan te nemen. Ga voor het kleinste dat je je durft te verbeelden.

Die eerste kleine stap

Bedenk de kleinste actie en zie hem voor je geestesoog: als je een boek wilt schrijven, begin met het openklappen van je laptop. Verder niets. Als je tien kilometer wilt lopen, begin met hardloopschoenen aan te trekken. Verder niets. Als je niet kunt geloven dat je je ooit ergens echt thuis zult voelen, knip plaatjes uit die zo’n thuis voor jou weerspiegelen. Als je denkt dat je nooit gelukkig zult kunnen zijn, zeg dat je het wel wílt. Je kunt hardop zeggen wat je wilt. Ook als je het niet gelooft, ook als je het niet voelt. Soms weet je alleen dat je het wilt, maar kun je het niet voelen of geloven. Het maakt niet uit. Zeg hardop wat je wilt. Spreek je zielsverlangen uit. Iedere dag. Zie de eerste kleine stap voor je die je kunt zetten. En doe dat.

Op twee fronten

Soms lijkt een eerste stap een omweg, omdat je eerst iets anders te doen hebt. Je gaat in therapie, je gaat zelfhulpboeken lezen, je gaat aan de slag met overtuigingen die je belemmeren. Weet dat alles een stap is op weg naar wat jij wilt. Vaak ben je op twee fronten tegelijk aan het werk, lees je met je hardloopschoenen aan een zelfhulpboek. Want ja, de werkelijkheid speelt zich nu eenmaal vanbinnen en vanbuiten af. De realiteit is psychisch en fysiek. Het versterkt jou en het helpt je proces verder als je beide serieus neemt.

Begin waar je kunt

Want met ieder droombeeld dat je voor je ziet, groeit het vertrouwen in jezelf om groter te dromen. Met iedere kleine stap die je voor je ziet, groeit je vermogen om grotere stappen te zetten. Iemand die grootser durft te dromen heeft het misschien makkelijker, maar dat betekent niet dat je dan maar moet opgeven als je geloof zo klein is als een mosterdzaadje. Laat je niet weerhouden door je angst. Begin gewoon bij wat je wel durft te geloven. Begin waar je kunt.

 

Wil je doorpraten? Stuur een appje, waag een belletje of tik een berichtje voor een afspraak. Tot snel!